blog

Uus automaks – keda see mõjutab ja mida silmas pidada?

Majanduse ja  raamatupidamisega vähegi kursis olevatele inimestele on selge, et 2018. aasta on muudatuste aasta. Üks hetkel enim kajastatud muudatusi on seotud firmaautode kasutamisega. Anname käesolevas postituses ülevaate sellest, mis täpselt muutumas on.

Automaks ehk autode erisoodustusmaks

Kui osa autodega seotud maksumuudatustest jõustus juba käesoleva aasta keskel, siis olulised muudatused rakenduvad 2018. aasta 1. jaanuarist. Muuhulgas jõustuvad järgmised uued reeglid:

  • ettevõtte autodel hakkab kehtima uus automaks ehk autode erisoodustusmaks  
  • ära kaob sõidupäeviku pidamine segakasutuses olevatel autodel.

Ent mis on autode segakasutus? Tegemist on olukorraga, kus tööandja omanduses olevat M1 kategooria sõiduautot kasutatakse ka erasõitudeks. Siin on oluline tähele panna, et Maanteeametit tuleb teavitada juhul kui erasõite ettevõtte sõiduautoga ei tehta. Edaspidi on kõigil võimalik liiklusregistrist kontrollida, kas autot on erasõitudeks kasutada lubatud.

Kilomeetrid asenduvad kilovattidega

Nagu eelnevalt mainitud, kaob ära kilomeetritel põhinev sõidupäeviku pidamine. See asendub mootori võimsusel ehk kilovattidel põhineva arvestusega. Ainsaks võimaluseks erasõitude tegemisel jääb kilovatipõhine maksubaasi arvestus.

Selle erisoodustusmaksu määr ei ole aga kõigi autode puhul sama – alla 5 aasta vanuste autode puhul on see 1,96€/kW ja vanematel autodel 1,47€/kW. Samas tuleb tähele panna, et need numbrid ei kuulu maksmisele – neilt tuleb veel arvestada tulu- ja sotsiaalmaksu.

Valitsus, kellel hiljuti täitus just üks aasta võimul olemist, on agaralt muudatusi teinud ja mitmed neist rakenduvad just järgmisel aastal (näiteks käibemaksukohustus).

Grow arvutab kõik automaksu puutuva sinu eest!

Kiire ülevaate sellest, milliseks konkreetse auto puhul automaks kujuneb, saad Grow uut automaksu kalkulaatorit kasutades. Ent kui autosid on palju ja soovid täpsemalt nõu pidada, võta meiega ühendust e-posti aadressil info@grow.ee või helista numbril 5629 3090. Aitame sind kõigega, mis raamatupidamisse puutuda võib!