blog

Käibemaksukohustus muutub 2018. aasta 1. jaanuarist

2016. aasta juulis kiitis vabariigi valitsus heaks käibemaksukohustust puudutava seadusemuudatuse, mis alates 2018. aasta 1. jaanuarist lihtsustab väikeettevõtete tegevust. Majanduse kiiret muutumist silmas pidades on tegemist oodatud sammuga – seni kehtinud käibemaksukohustus 16 000 eurot kirjutati seadusesse juba 1995. aastal! Ent lõpp hea, kõik hea ja taaskord on astutud üks samm vähema bürokraatia suunas.

Käibemaksukohustus anno 2018 – mis ikkagi muutub?

Järgmise aasta 1. jaanuaril kehtima hakkava muudatuse järgi ei pea käibemaksu maksma ettevõtted, kelle aastane käive ei ületa 40 000 eurot (hetkel on see piir 16 000). Samas on soovi korral käibemaksu maksmine neile ettevõttetele jätkuvalt võimaldatud.

Siiski tuleb nentida, et sellest ei saa kasu kõik ettevõtted. Kuna paljude ettevõtete tegevuses on olulisel kohal sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus, siis selliseid ettevõtteid uus seadus ei mõjuta. Silmas tasub aga pidada, et tegemist ei ole ainsa peagi kehtima hakkava muudatusega ja ettevõtete tegevust mõjutada võivaid seadusemuudatusi on veel.

Millised aga on suurimat kasu saavad ettevõtted? Eelkõige rõõmustavad selle üle lõpptarbijatele kaupu/teenuseid müüvad ettevõtted ja ettevõtted, kelle teenus on enda töö (sh mõttetöö) tulemus.

Üks kasu väikeettevõtjatele avaldub dokumentide osas. Ettevõtted, kes ei ole käibemaksukohuslased, ei pea

  • käibemaksuarvestust pidama;
  • deklaratsioone esitama;
  • käibemaksu maksma/tagasi taotlema.

Kui paljusid ettevõtteid seadusemuudatus puudutab?

Käibemaksukohustuse määra tõstmine puudutab neid väikeettevõtjaid, kelle senine aastakäive oli vahemikus 16 001 kuni 40 000 eurot. See tähendab, et muudatuse tulemusena võib juba praegu käibemaksu mitte maksma pidavatele ettevõtetele lisanduda ligikaudu 3000 senist käibemaksukohustuslast.

Kuidas kõigi muudatustega kursis olla?

Järjest muutuvate seaduste ja nõuetega kursis olemine võib aeganõudev ja kulukas olla. Seetõttu osutub sageli praktilisemaks ettevõttesse raamatupidamisteenuse sisse ostmine. Raamatupidamisfirma Grow spetsialistid on alati kursis kõigi uusimate määrustega ja meie teenuseid võib tarvis minna kõigil, sõltumata ettevõtte suurusest ja sellest, kas ettevõte on käibemaksukohustuslane või mitte.

Kui soovid meie teenustega tutvuda või saada konsultatsiooni oma ettevõtte tegevuse osas, võta meiega ühendust e-posti aadressil info@grow.ee või telefonil 5629 3090