blog

Raamatupidamisteenus ja kasvava ettevõtte vajadused

See, kas raamatupidamisteenus firmasse sisse osta või palgata endale raamatupidaja, sõltub mitmes aspektis tõepoolest just ettevõtte suurusest. Alustava ettevõtte seisukohalt on raamatupidamisteenuse tellimine eelkõige võimalus väljaminekuid väiksemana hoida, sest suhteliselt väikese käibe juures ei ole ei mõistlik ega sageli ka võimalik eraldi spetsialisti palgata.

Raamatupidamisteenus ja alustav ettevõte

Seetõttu on alustava ettevõtte jaoks hea idee vastav teenus sisse osta, kuna osutatava teenuse hind sõltub just tehtava töö hulgast. Ilmselt on vähemalt esialgu igas ettevõttes raamatupidajale vähe tööd ja valides teenuse sisse ostmise maksab ettevõtte täpselt nii palju kui palju on optimaalne.

Raamatupidamisteenuse hind kujuneb peamiselt valitud baasteenuse paketist ja lisateenustest. Just baasteenuste paketi hind sõltub otseselt tehtavatest kannetest (arved, kviitungid jmt) ja seega on see väiksemal ettevõttel ka väiksema hinnaga. Ka paljud lisateenused sõltuvad ettevõtte suurusest, sest näiteks palgaarvestuse tegemise kulud on seda väiksemad, mida vähem töötajaid ettevõttes palgal on. Ent ettevõtte suurusest või tegevusalast sõltuvaid lisateenuseid on muidki, näiteks põhivahendite ja dokumentide koostamisega seotud toimingud.

Kas ettevõtte kasvades peab palkama raamatupidaja?

Eelneva põhjal on raamatupidamisteenus alustava ettevõtte või väikeettevõtte jaoks loogiline ja majanduslikult põhjendatud valik. Mida aga teha kui ettevõte kiiresti kasvab – kas jätkata teenuse sisse ostmist või palgata raamatupidaja? Tihti otsustavad ettevõtjad jätkuvalt endale spetsialisti palgata, sest alati kontoris olemas olev inimene tundub turvalisem ja käegakatsutavam valik.

Olgugi, et tegelikult päris ühene reegel siin puudub, hõlmab raamatupidaja palkamine sageli ka kulusid ja kohustusi, millele esmapilgul ei mõelda – iga-aastased koolitused, et raamatupidaja oleks kursis uusimate seadustega, puhkuseperioodiga seotud täiendavad kulud (puhkusetasu, asendaja leidmine) jne. Sellised kohustused võivad ühe tasemel spetsialisti palkamise ja koolitamise kulud pikapeale üpris suureks muuta.

Ent meilt raamatupidamisteenust tellides on need mured asjatud, sest Grow raamatupidajad on alati kursis kõigi muudatustega, meie poolt pakutav teenus sisaldab ka kogu meie ettevõtte kogemusi ja mis peamine – erinevalt palgatud raamatupidaja puhkustest on meie teenus alati kättesaadav! Võta meiega ühendust ja leiame koos just sinu ettevõttele sobivate näitajatega teenuste paketi!