blog

Raamatupidaja + ettevõtja = edulugu

Aastatega kivinenud arusaamu on alati keeruline muuta. Ilmselt leidub jätkuvalt selliseid raamatupidajaid, keda häirib siiani kestev raamatupidaja stereotüüp. Nii mõnegi arvates on selle ameti esindaja paberivirnade vahel istuv “kuivik”, kelle ainus ülesanne on numbreid ritta seada. Raamatupidaja ameti kuvand on üldsuses tõesti visa teisenema, kuid õnneks on olukord muutumas ja järjest enam mõistetakse raamatupidaja tegelikke ülesandeid. Ent milles need väljenduvad?

Kui oluline on raamatupidaja ettevõtja jaoks?

Andsime mõne kuu eest siinsamas blogis ülevaate raamatupidaja omadustest, mis head eksperti iseloomustama peaksid. Muuhulgas nentisime, et ta “peab olema võimeline tulevikku puudutavaid soovitusi jagama ja suuremat pilti nägema”. Tõepoolest on see nii ja tegelikult võib minna isegi kaugemale – raamatupidaja võiks olla ettevõtja A ja O.

Järjest enam peab olema tegemist spetsialistiga, kelleta ettevõtja lihtsalt hakkama ei saa. Ettevõtja toe ja usaldusisikuga, kes aitab ettevõttes kaasa ka erinevate otsuste langetamisel. Kaasaegne raamatupidaja peab oskama suuremat pilti näha ja kõike ettevõttesse puutuvat analüüsida. Oma töös peaks ta ennekõike mõtlema sellele, kuidas koostöös ettevõtjaga paremaid tulemusi saada – mitte niivõrd ainult sellele, kuidas teha vaid hädavajalik selleks, et Maksuameti nõuded täidetud saaks.

Kuidas ettevõtjate huve kõige paremini teenida?

Siiski ei tohi jätta unarusse ka Maksuametisse ja teistesse ametiasutustesse puutuvat, sest kõigi maksuasjade nõuetekohane täitmine on ettevõtja jaoks samuti oluline. Ent toome allpool ära mõned tingimused, mida raamatupidaja peaks järgima, et saada ettevõtja tõeliseks paremaks käeks:

  • säästa ettevõtja aega (valmista end ette, enneta tema küsimusi);
  • jaga temaga väärtuslikku teavet (tee end hädavajalikuks);
  • ole asendamatu nõuandja tuleviku suhtes (hoia end ettevõtte käekäiguga kursis);
  • kanna hoolt kõigi kohustuste eest (ära jäta tüütumaidki ülesandeid unarusse).

Kuidas leida õige spetsialist?

Kuna kõik eelnevalt loetletu võib ühe isiku jaoks liiga palju olla, on kindlasti mõistlik raamatupidaja teenust ettevõttesse sisse osta. Sel viisil panustab sinu ettevõtte arengusse terve meeskond ja ükski küsimus ei jää vastuseta.

Kui soovid oma ettevõttele väärtuslikku partnerit, võta ühendust Grow raamatupidamisbürooga – helista meile 5629 3090 või saada e-kiri aadressile info@grow.ee.